top of page

Lofoten Folkehøgskole

Lofoten Folkehøyskole brukes ofte til foredrag under Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest. Skolen har et passende auditorium med eget konsertflygel som blir flittig brukt. Ved festivalens konserter i Lofotkatedralen – bare noen få hundre meter unna – er det vanlig at artistene varmer opp nettopp der.

STEINWAY & SONS MODEL B, 2013

Forhistorien for instrumentet handler faktisk om en brann påsken 2013. Det ble riktignok ingen store skader på bygget, men røyk- og vannskader preget likevel innventaret betydelig. I auditoriet sto det blant annet et gammelt Petrof-flygel med større skader.

Den musikkinteresserte rektoren Brynjar Tollefsen fikk i oppgave av forsikringsselskapet å finne en fagmann som kunne uttale seg om skadene. Brynjar – som for øvrig også er styreleder i Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest – kontaktet Knut Kirkesæther. Etter en besiktigelse kunne det konstateres at instrumentet måtte kondemneres.

ET PASSENDE INSTRUMENT AV GOD KVALITET

Verdien på det eldre flyglet ble av forsikringsselskapet satt til 250.000,-. Samtidig hadde Trond Hellstrøm på Hellstrøm Piano i Oslo ferdigrestaurert en Steinway & Sons model B fra ca. år 1920. Flygelet så til forveksling ut som et nytt. Også her ble Christian Ihle Hadland brukt som konsulent. Han bare sukket av velvære over dette instrumentets kvaliteter.

Prisen på det nyrenoverte instrumentet var satt til 260.000,-. Med andre ord fikk Lofoten Folkehøgskole byttet ut sitt eldre Petrof med et nyrenovert Steinway & Sons model B for et mellomlegg på 10.000,-. Snakk om kupp!

Instrumentet ankom Kabelvåg før skolen var ferdig renovert, og fikk derfor først gjøre nytte for seg i Henningsvær Kirke under Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest 2013. Resten av ventetiden tilbrakte instrumentet hjemme i Brynjar Tollefsens stue.

bottom of page