top of page

Bytte i Buksnes Kirke

Buksnes Kirke var først ut i Lofoten med sitt eget konsertflygel i 2007. Instrumentet ble bygget i en periode der steinwayfabrikken eksperimenterte med mekanikken for å gjøre klangen mer kraftfull. Til tross for at de lyktes med klangen, gikk dette på bekostning av spillearten som ble tyngre, og mindre responsiv i anslaget enn vanlig. Flere pianister reagerte på dette, deriblant vår egen Leif Ove Andsnes. Etterhvert ble det et ønske om å bytte instrumentet.

STEINWAY & SONS MODEL D, 2018

Steinwayfabrikken produserer ikke instrumenter på denne måten lengre.

Organisten i Buksnes Kirke, Andrey Pirotzkov (som er pianistutdannet) ble aldri helt fortrolig med instrumentet. Han benyttet derfor flere ganger andre konsertflygel når han skulle fremføre konsertrepertoar for piano. I samråd med Knut Kirkesæther ble det derfor besluttet å legge instrumentet ut for salg. Hensikten var å erstatte dette med den større modellen, Steinway & Sons model D.

LOFOTENS ENESTE I RØD MAHOGNY

Festivalens pianotekniker – Thomas Hübsch hos Berlinerfilharmonikerne – sa seg villig til å finne et tilsvarende renovert konsertflygel som det Meieriet Kultursenter hadde kjøpt i 2017. Men da Buksnes Kirke la ut instrumentet for salg, tok en instrumentforhandler i Bergen kontakt. Han hadde nettopp fått i oppdrag å selge en Steinway & Sons model D fra 1987 for en privatperson. Prisen var omtrent den samme som det Thomas Hübsch antydet at Berlinerfilharmonikerne måtte ha.

På forespørsel fra Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest ble Leif Ove Andsnes – som bor i Bergen – spurt om å prøve instrumentet. Bygget i dyp rød mahogny var instrumentet i seg selv et vakkert skue. I tillegg konstaterte Leif Ove ganske enkelt: «det bygges ikke nye konsertflygel med en kvalitet som dette».

Det tidligere instrumentet i Buksnes Kirke ble solgt for 500.000,- og menigheten i Vestvågøy inngikk en avtale for instrumentet i Bergen pålydende 700.000,-. Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest bidro med et rentefritt lån på de resterende 200.000,-, mot å ha bruksrett til instrumentet under festivalene. Det nye konsertflygelet ankom Buksnes Kirke 1. oktober, og ble innviet i februar året etter. Organist Andrey var strålende fornøyd.

ALLEREDE ET ETTERTRAKTET KONSERTFLYGEL

I forbindelse med sin konsert i Lofoten vinteren 2020 ba Leif Ove Andsnes spesifikt om å få spille i Buksnes Kirke. Thomas Hübsch reiste fra Berlin for anledningen, og arbeidet uten stans i 9 timer for å justere mekanikken i flygelet før Andsnes ankom. I forbindelse med slike konserter er det tett kontakt mellom artist og tekniker. På dette nivået stilles det høye krav i forhold til både mekanikken og klangen, og Hübsch hadde flere arbeidsøkter for å gjøre Andsnes fornøyd. Det ble han, og vår fremste klassiske musiker leverte en strålende solokonsert i Buksnes kirke søndag 26. januar 2020.

bottom of page