top of page

Lofoten kulturhus

Lofoten Kulturhus (åpnet i 2009) ble som de fleste andre kulturhus dyrere enn planlagt, og penger til konsertflygel var det ikke. Derimot mottok kulturhuset en gave til formålet på 300.000,- fra Sparebankstiftelsen. Det var derfor håp.

STEINWAY & SONS MODEL D, 2009

Lofoten Kulturhus ble diskutert under et styremøte i Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest allerede våren 2007. Det var et stort ønske om å bidra i prosessen. Daglig leder Knut Kirkesæther kontaktet igjen Thron Ihrby. Steinway Norge hadde et brukt Steinway & Sons model D for salg. Prisen for instrumentet var 500.000,-, altså 200.000,- over det som allerede var gitt i gave.

Styret kontaktet lederen i byggekomitéen i Vågan Kommune, Tommy Steinsvik, med et konkret tilbud. Festivalen ønsket å ta opp et lån på 500.000,- for å kjøpe instrumentet (2007), inntil gaven fra Sparebankstiftelsen kunne utbetales. Betingelsen var at instrumentet ble plassert i Lofotkatedralen inntil kulturhuset skulle stå ferdig i 2009. Tommy Steinsvik gikk med på forslaget.

FØRST TIL LOFOTKATEDRALEN

Kulturhusets Steinway & Sons ankom Lofotkatedralen rett før festivalen i 2007 og ble tatt i bruk allerede under festivalens åpningskonsert 9. juli. Her spilte Arve Tellefsen og den estiske pianisten Kalle Randalu Griegs fiolinsonate i c-moll så tårene rant hos publikum.

Lofoten Kulturhus åpnet i mai 2009. Husets Steinway & Sons model D ble da flyttet fra Lofotkatedralen for å brukes under festivalens åpningskonsert 6. juli. Dette var den første klassiske konserten i huset, og med blant andre Arve Tellefsen på plakaten var det utsolgt hus med nesten 700 publikummere.

FLERE VIKTIGE BIDRAGSYTERE

I den endelige finansieringen av flyglet bidrog Svolvær Byteater med hele 80.000,-. Daværende ordfører Hugo Bjørnstad fikk også 100.000,- fra Olav Thon. Det endelige bidraget fra Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest ble på kun 20.000,-.

Dette instrumentet var 15 år når det ankom Lofoten. Det hadde stått både på Norges Musikkhøgskole og i Universitetets Aula i Oslo. Det ble derfor samlet inn totalt 50.000,- for å bytte ut diverse slitedeler i 2011. Blant alle de gode og nyere flyglene i Lofoten, var kulturhusets flygel den verdensberømte pianisten Marc-André Hamelin sin favoritt under Lofoten Pianofestival 2016.

bottom of page