top of page

Lofotkatedralen

Etter å ha lånt Lofoten Kulturhus konsertflygel i to år, var det plutselig noe som manglet i Lofotkatedralen. Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest 2009 ble også for første gang gjennomført uten konserter i Lofotkatedralen. Dette likte man dårlig i Kabelvåg.

STEINWAY & SONS MODEL D, 2010

En trofast publikummer til festivalen – Elisabeth Mowinckel fra Bergen – med røtter i Kabelvåg – tok det første initiativet. I januar 2010 kontaktet hun Knut Kirkesæther med et ønske om å starte en innsamlingsaksjon. Kirkesæther mente tiden ikke var moden ettersom det hadde vært flere flygelsaker den siste tiden. Fru Mowinckel lot seg imidlertid ikke stoppe så lett.

ENGASJERTE ILDSJELER I FRONT

Elisabeth Mowinckel tok selv kontakt med leder i menighetsrådet, den gang Nan Andersen. Hun presenterte saken og var selv villig til å legge inn et anselig beløp som startkapital. Andersen ringte så Knut Kirkesæther for å høre hva et passende konsertflygel i Lofotkatedralen ville koste. For en kirke med plass til over 1200 mennesker var det uten tvil mest aktuelt med Steinway & Sons største model D. Dette kostet da omkring 1 million. Nan Andersen ble helt stille noen sekunder, før hun sa: OK!

Etter 2 uker, sent en fredag kveld, tok Nan Andersen igjen kontakt med Knut Kirkesæther. Hun var da på middag med den lokale avdelingen for Sparebank 1 Nord-Norge i Kabelvåg. Banken feiret sitt 150-årsjubileum og hadde overrakt en sjekk på 500.000 til konsertflygel i Lofotkatedralen.

FART PÅ SAKENE

Resten av pengene ble skaffet i et voldsomt tempo. Etter bare én måned med innsamlingsaksjon, ble det bestilt et nytt Steinway & Sons model D til Lofotkatedralen. Under festivalen samme – 10. juli nærmere bestemt – var det ekteparet Ami og Pascal Rogé som fikk ærene av å innvie flygelet i den da nyrenoverte Lofotkatedralen. Konserten ble innspilt for NRK P2.

Innspillinger på konsertflygelet i Lofotkatedralen:

  1. Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen: «Früh» (2012), sanger av Schönberg, Berg og Webern

  2. Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen: «Sæle Jolekveld» (2012), med flere.

  3. Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen: «Grieg» (2013), sanger av Garborg, Vinje og Grieg.

bottom of page