top of page

Borge Kirke

Med sitt store korparti og moderne preg stod Borge Kirke ferdig i 1987. Med sitt orgel montert fremme i kirken og sin gode akustikk ble kirken et utmerket konsertlokale fra dag én, og ble førstevalget for veldig mange aktører. Men etter at Buksnes Kirke fikk sitt konsertflygel i 2007 – som også hadde et nytt og godt orgel – endret dette seg. Dette var man ikke fornøyd med i Borge

STEINWAY & SONS MODEL C, 2009

Med sitt store korparti og moderne preg stod Borge Kirke ferdig i 1987. Med sitt orgel montert fremme i kirken og sin gode akustikk ble kirken et utmerket konsertlokale fra dag én, og ble førstevalget for veldig mange aktører. Men etter at Buksnes Kirke fikk sitt konsertflygel i 2007 – som også hadde et nytt og godt orgel – endret dette seg. Dette var man ikke fornøyd med i Borge.

Daværende leder av menighetsrådet, den svært musikkinteresserte Trond Handberg, startet en innsamlingsaksjon med tanke på å kunne finansiere en brukt Steinway & Sons til Borge Kirke. Man så for seg å kunne klare 4-500.000,-.

LOKALT NÆRINGSLIV ENGASJERER SEG

Ikke lenge etter hadde Handberg et møte med Werner Martinsen, banksjef i den lokale banken – Lofoten Sparebank. Banken ville fylle 100 år i 2009, og det viste seg at banken ble etablert av sognepresten i Borge. Det var nå tid for «pay back».

Lofoten Sparebank stilte med hele 1 million til innkjøp av et konsertflygel til Borge Kirke. Igjen hadde Thron Irby i Steinway Norge sympati for saken. Han lovet også denne gang en rabatt på 100.000,-  for en ett år gammel Steinway & Sons model D. Instrumentet hadde kun vært brukt til en plateinnspilling med Leif Ove Andsnes. Flygelet hadde Andsnes selv plukket ut.

ET INSTRUMENT I VERDENSKLASSE PÅ PLASS

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest brukte flygelet for første gang sommeren 2009. Instrument ble den gang omtalt som «Norges beste». Festivalens faste pianotekniker – Thomas Hübsch – jobbet den gang for Steinwayfabrikken i Hamburg. Han kunne ikke forstå at fabrikken hadde solgt flygelet. Dette var så godt at det kun burde vært leid ut til helt spesielle anledninger – for de største pianistene.

Innspillinger på konsertflygelet i Borge Kirke:
 
  1. Nils Mortensen: «Im Freien» (2012)

 

Innspillinger på konsertflygelet før det kom til Borge Kirke:

  1. Leif Ove Andsnes: «Robert Schumann: Complete music for piano trio» (2008) i Fredrikstad Domkirke. Med Christian Tetzlaf, fiolin og Tanja Tetzlaf, cello

bottom of page