top of page

OM LOFOTEN

Den kjente og populære øyguppen som strekker seg ut i havet ble av de gamle fiskerne kalt Lofotveggen. Og kommer man seilende nordover, kan man godt forstå nettopp dette, for man møter en fjellrekke som dukker opp i horisonten og bare vokser seg høyere og høyere desto nærmere man kommer.  Det rike fisket har tiltrukket seg folk i ualminnelige tider, og fiskere fra hele landet har reist nordover for å bli med på det rike vinterfisket av torsken. Dette er torskearten vi kaller skrei, som kommer svømmende sørover fra Barentshavet for å gyte. Lofotfiske er forsatt i dag en av de viktigste aktivitetene og inntektskildene for folket her ute i havet. Der det var mulig og gjerne nært de beste fiskeplassene har folk gått i land og satt opp rorbuer og hjeller for tørking av torsken. Noen av plassene har siden vokst seg større og blitt fiskevær og i vår tid også noen få blitt til byer.  Lofoten har fra tidlig av tiltrukket seg kunstnere som ble inspirert av det spektakulære tindelandskapet, men også folket, kulturen rundt fiskeriene, men ikke mist det magiske lyset. I dag er Lofoten en populær turistdestinasjon. Hit kommer folk fra hele verden for å oppleve naturen, gå toppturer, klatre, surfe, stå på ski og gjerne også bade fra en av de mange kritthvite strendene. Lofoten og Vesterålen er de øygruppene langs Norgeskysten som ligger nærmest golfstrømmen. Det gir et mildt klima året rundt, noe som gir grønne fjell helt til toppene. Øygruppa ligger også nord for polarsirkelen, noe som gir lyse somre med solen over horisonten fra 28.mai - 17. juli. Da kan man på fine sommerdager oppleve midnattssolen på yttersiden av Lofoten. På vinteren er det mørketid og solen dukker under horisonten i begynnelsen av desember og kommer tilbake i starten av januar. Men mørketiden er på mange måter en lysfest, da alt lyset midt på dagen er reflektert fra himmelen. Dette farver naturen blå. Fra tidlig høst til utpå våren kan man på klare netter oppleve dansende nordlys - aurora borealis. Lofoten består av seks kommuner: Aust-Vågøy, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst. Folketallet i 2023 utgjør ca 24.600.

Vågakallen (942)

Vågakallen er det mest kjente fjellet i Lofoten  på Aust-Vågøy, og ligger i nærheten av  Henningsvær. Fjellet, som stuper bratt ned mot sjøen i sør, ble besteget for første gang cirka 1885 av Martin Ekroll fra Skrova. Det er et kjent landemerke, og tradisjonen krevde at skårungen på lofotfiske måtte ta av seg lua og vise fjellet respekt når båten han var med i nærmet seg fjellet etter enfarefull ferd over Vestfjorden.

Foto: Peder Pedersen >>> 

Lofotfisket

Lofotfiskets historie begynner rundt år 1000, og er et kommersielt sesongfiskeri av torskearten skrei som opp til moderne tid har spilt en viktig rolle for norsk økonomi. Skreien ble tørket på hjeller, og var i mange hundre år Norges største eksportartikkel.  Tørrfisken ble ført med seilbåt til Bergen der den ble solgt videre til mange land i Europa. Denne handelen gjorde Bergen til en meget velstående by med et rikt kulturliv, og byen fikk som en av de første i verden sitt symfoniorkester allerede i 1765. 

Vi kan også takke tørrfisken fra Lofoten for Edvard Grieg. Hans oldefar Alexander Greig flyttet i 1770 fra Skottland til Bergen for nettopp å handle med tørrfisk. Han ble i 1779 norsk statsborger og tok da navnet Grieg. 

Også i dag lages tørrfisken på samme måte, og er fortsatt en svært viktig del av næringslivet i Lofoten. 

Foto: Peder Pedersen >>> 

Svartsund

Vakre Svartsundet ligger sør i Raftsundet som var en viktig ferdselsåre når man skulle videre med båt nordover til Vesterålen eller Senja. I Bakgrunnen troner mektige Trolltinden med Trollfjorden som sin nærmeste nabo. Lofotgrønt er et eget begrep og beskriver fargen fjellene i dette øyriket får på grunn av det milde og fuktige klima som igjen er en dirkete årsak av de varma havstrømmene helt fra Karibien.
 

Foto: Peder Pedersen >>>  

Lofotkatedralen

Lofoten har mange flotte kirkebygg, og flere av dem med en spennende kulturhistorie. Den mest kjente er Vågan kirke, også kjent som Lofotkatedralen, ble innviet i oktober 1898, og ligger straks ved Kabelvåg. Kirken erstattet en eldre kirke fra 1799 som var blitt for liten og er nå den største kirken i Nord-Norge.

Les mer om Lofotkatedralen >>>

Foto: Peder Pedersen >>> 

LOFOTEN 4 SEASONS

bottom of page