top of page

ARTISTER 2025

Arvid Engegard | fiolin (kunstnerisk leder)

Arvid Engegård (foto- Espen Mortensen).jpg

Trio-con-Brio-2023-by-Nikolaj-Lund-14-1800x2192.jpg

Trio Con Brio Copenhagen  | pianotrio

Dénes Varjon, piano

Denes Varjon.jpg

Marc-André Hamelin| Piano

Hamelin_Sim+Cannety-Clarke+16_13+low+res.jpg

Leif Ove Andsnes | piano

Leif Ove var den første som ble spurt og takket ja til vår første festival i 2004. Han var allerede et stort navn både i Norge og utlandet. Det var derfor lett å få ja fra også andre store artister. Det er særdeles hyggelig at han deltar også på vårt 20-årsjubileum. I dag er Leif Ove så anerkjent at han nok kunne valgt å spille kun med de største orkestre og dirigenter. Likevel har han alltid viet seg til mer idealistiske ting som kammermusikk, lieder og undervisning av unge talenter. Han spiller også gjerne på mindre steder i vårt langstrakte land. I Lofoten har han deltatt i 2004, 2006, 2008, 2011, 2017 og 2018. I 2019 holdt han en solokonsert i Buksnes kirke. Sammen med bratsjisten Lars Anders Tomter startet Leif Ove Risør Kammermusikkfest – en av de første i Norge. I 2018 startet han sin helt egen festival i Rosendal. Andsnes har nærmere sytti (!) plateinnspillinger bak seg, og de fleste er hyllet av kritikere verden over. Mange av innspillingene har da også høstet de mest prestisjefylte prisene. Anerkjennelsen har vært særlig stor for samarbeidet med Mahler Chamber Orchestra. Med The Beethoven Journey (alle Beethovens verk for piano og orkester) og Mozart Momentum (fire pianokonserter, rondoer og kammermusikk fra 1785 og 1786), ble det turnert Europa rundt før de ble innspilt «live». Han ledet selv orkesteret fra sin plass ved flyglet. Siste konsert i Mozart-prosjektet ble gjort i komponistens fødeby Salzburg i oktober 2022, og ble direktesendt på Østerriksk fjernsyn. Les mer om Leif Ove på hans hjemmeside.

Anna Fedorova021.jpg
Tuulia Ylönen.jpg

Tuulia Ylönen | klarinett

Tuulia Ylönen har studert klarinett med Osmo Vänskä, Reijo Koskinen, Kari Kriikku og Charles Neidich ved Sibelius-akademiet. Hun deltok også på masterclasses av Thomas Friedli, György Kurtag og Ralf Gothoni. Tuulia Ylönen var hovedklarinettist ved Lahti Sinfonia, og jobber for tiden som co-rektor klarinettist av det finske nasjonaloperaorkesteret, og underviser ved Sibelius-akademiet. Hun har opptrådt som kammermusiker på flere festivaler over hele Finland og i mange europeiske land. Hun er også medlem av 60° treblåserkvintett. I 2018-2020 var Tuulia Ylönen kunstnerisk leder for Crusell Music Festival i Uusikaupunki i Finland.

Mark Padmore | tenor

Den engelske tenoren Mark Padmore nyter stor respekt både innen opera, kirkemusikk og lieder. Med Berliner-filharmonikerne under sir Simon Rattle sang han det krevende evangelistpartiet i en banebrytende, scenisk versjon av Bachs Matteuspasjon. Opptaket av framførelsen har vakt berettiget oppsikt verden rundt. Han har ofte opptrådt med årets kunstneriske leder Paul Lewis. De har også gjort innspillinger av Schuberts tre store sykluser. Dette er første gang Padmore gjester Lofoten. Les mer om Mark Padmore på hans hjemmeside.

Mark Padmore
Roman Rabinovich

Roman Rabinovich | piano

Rabinovich deltok for første gang i Lofoten sommeren 2022. En ny invitasjon ble sendt umiddelbart etter festivalen. Med sin usedvanlige virtuositet og sikre stilfølelse behersker han hele repertoaret fra Bach til nåtid. Roman har kuratert konsertserier for Wigmore Hall i London. Sammen med sin kone Diana Cohen som er fiolinist driver han festivalene ChamberFest Cleveland og ChamberFest West i hjembyen Calgary. Roman er også en utmerket tegner. Roman vant Rubinstein-konkurransen i 2008, og gjorde kort etter et innhopp som solist med Orpheus Chamber Orchestra i New York på 24 timers varsel. Etter dette har karrieren gått bare én vei. Les mer om Roman på hans egen hjemmeside. Les mer om Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest 2024 her.

Fuko Ishii | piano

Den unge japanske pianisten Fuko Ishii vant i 2022 Grieg-konkurransen i Bergen. En del av førsteprisen er deltakelse her i Lofoten, noe vi er veldig stolte av. Hun er prisvinner i en rekke andre konkurranser, og studerte i Köln og Basel der hun tok eksamen i 2020. Les mer om Fuko på hennes hjemmeside her >>>

Fuko Ishii

Chaos String Quartet

Susanne Schäffer, fiolin | Eszter Kruchió, fiolin | Sara Marzadori, bratsj | Bas Jongen, cello Den ganske ferske kvartetten med det underfundige navnet Kaos ble startet i 2019, og har som mål å utfordre formen strykekvartett både i forhold til program, bruk av arenaer og strykernes klang.  Med priser i mange ulike konkurranser har kvartetten raskt etablert seg på den internasjonale scene. Den ble tidlig del av italienske Le Dimore del Quartetto som i mange år med støtte fra EU har arbeidet for å styrke karrieren til unge kvartetter. De er i tiden 2023-2025 del av BBC´s Young Generation, og ble i 2022 valgt som én av 38 kvartetter i det enorme prosjektet MERITA, også dette et EU-støttet treårig program initiert av Le Dimore del Quartetto.  Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest er som eneste nordiske festival del av MERITA, og er én av 17 institusjoner i 12 land som skal bidra til å styrke karrieren til disse kvartettene.

Engegårdkvartetten

Arvid Engegård, fiolin | Laura Custodio Sabas, fiolin | Juliet Jopling, bratsj | Jan Clemens Carlsen, cello Under midnattssolen i Lofoten så Engegårdkvartetten dagens lys i 2005. I dag er de et av Norges mest ettertraktede ensembler. Deres dristige, friske tolkninger av det klassiske repertoaret kombinert med en dyp tilknytning til sine skandinaviske røtter har de også fått internasjonal oppmerksomhet. Kvartettens første utgivelse i 2008 fikk strålende anmeldelser. «The playing is breathtaking» kommenterte The Strad, mens International Record View uttrykte «First rate quartet playing». Deres andre utgivelse vant Pizzicato-magasinets «Supersonic Award». En senere utgivelse med verk av Grieg, Sibelius og Olav Anton Thommessen ble rost av Tully Potter i Music Web International med «her har vi antakelig fått tolkningen som alle Griegelskere har ventet på». Nylige har kvartetten utgitt Mozarts «Prussian Quartets» og samtlige av Schumanns strykekvartetter. Engegårdkvartetten har opptrådt på flere av Europas fineste arenaer, deriblant Mozarteum i Salzburg og Prahas Rudolfinum. De har også turnert i Sør-Amerika med konserter i Bogotá og Sao Paolo. De har deltatt på festivaler som Delft Chamber Music Festival, SoNoRo-festivalen i Bucuresti og Heidelbergs Streichquartettfest. Engegårdkvartetten har jobbet med flere av verdens fremste utøvere. Deriblant finner vi András Schiff, Leif Ove Andsnes, Christian Ihle Hadland, og Emma Johnson. De samarbeider også med utøvere fra ulike musikktradisjoner, blant annet folkemusikeren Nils Økland, jazzfiolinisten Ola Kvernberg, og skuespiller Bjørn Sundquist. Fremmer kammermusikk Særlig i Norge er Engegårdkvartettens kjent for å fremme kammermusikken. Kvartettens leder, Arvid Engegård er både grunnlegger og kunstnerisk leder av Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest. Bratsjist Juliet Jopling er sterkt involvert i Oslo Quartet Series både som grunnlegger og kunstnerisk rådgiver. Kvartetten har også etablert sin egen minifestival «1-2-3». Festivalen gjennomføres hver høst i Oslo. Med fokus på én komponist hvert år, samler festivalen noen av landets beste musikere. Engegårdkvartetten er støttet av Norsk Kulturråd. Les mer om Engegårdkvartetten her.

Engegårdkvartetten
Marko Ylönen

Marko Ylönen | Cello

Den finske cellisten Marko Ylönen er prisvinner i en rekke konkurranser. I tillegg er han en ettertraktet solist, kammermusiker og pedagog. Blant hans innspillinger finner vi mange av de store komponistene fra forrige århundre: Kokkonen, Rautavaara, Vasks, Shchedrin, Kaipanen og Nordgren. Men selvsagt også Sibelius. Marko Ylönen var sist artist i Lofoten ved vår vinterutgave i 2010.

bottom of page