top of page

OM FESTIVALEN

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest har som formål å bringe et variert program for klassisk musikk – fremført av internasjonale artister på høyt nivå – til hele Lofoten. Gjennom 19 sommerutgaver og fem vinterutgaver har vi hatt konserter i hver eneste kirke i hele Lofoten. Fra Røst til Digermulen. Sommeren 2024 feires vårt 20-årsjubileum.

Det er kammermusikk og pianomusikk fra Haydn (ca 1750) til nåtid som er fokus. Festivalen arrangeres hver sommer i andre uken av juli. Basen er i Svolvær, men konsertene foregår i rekke lokaler i både Vågan og Vestvågøy kommune. 


Les programhistorien til festivalen her >>>

LOFOTEN INTERNASJONALE KAMMERMUSIKKFEST

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest så sitt lys i 2004 som Norges nordligste kammermusikkfestival. Med sitt høye kunstneriske nivå har festivalen også gjort seg bemerket internasjonalt, og publikum består av besøkende fra store deler av verden.

Med initiativtakerne Knut Kirkesæther og Arvid Engegård i spissen, ble festivalen  i 2005 organisert som en stiftelse med Knut Kirkesæther, Arvid Engegård og Vågan Kommune som stiftere. Festivalen drives fortsatt med Knut Kirkesæther som daglig leder og Arvid Engegård som kunstnerisk leder.

I 2019 feiret festivalen sine første 15 år. Hennes Majestet Dronning Sonja sto for den offisielle jubileumsåpningen. Dronningen har også tidligere besøkt festivalen.

Illustrasjonsfoto

Dronning Sonja morer seg "kongelig" under finalekonserten i Buksnes kirke i 2017.

                                                                                                                                                  Foto: Tom Helstad

INTERNASJONALT NIVÅ I LOFOTEN

Festivalens kunstneriske leder inviterer ca. 15-20 internasjonale solister, kvartetter og andre ensembler. Disse er utgangspunktet for festivalens ca. 15-20 konserter. Programmet skreddersys til hver enkelt festival, og konsertprogrammene blir derfor helt unike. Sammensetningen av program og artister har aldri blitt spilt slik før, og blir heller aldri spilt slik igjen.

Bortsett fra åpningskonserten og finalekonserten – som legges opp som større festkonserter – gjennomføres normalt to konserter hver kveld. I tillegg er det flere formiddagskonserter samt mindre arrangementer under festivalen.

Leif Ove Andsnes

To av de mest berømte pianistene som har deltatt hos oss.

Leif Ove Andsnes (over) og Sir Andràs Schiff

Sir Andras Schiff

LOFOTEN PIANOFESTIVAL 2014 - 2022

I 2004 var det ikke et eneste konsertflygel å oppdrive i Lofoten. Som en konsekvens av festivalen, er det i dag hele 10 konsertflygler av typen Steinway & Sons tilgjengelig i Lofoten. Dette dannet grunnlaget for å starte Lofoten Pianofestival i 2014. Dette ble for øvrig Norges første pianofestival. Til forskjell fra kammermusikkfestivalen, har internasjonale pianister som Jean-Efflam Bavouzet, Bertrand Chamayou og Christian Ihle Hadland hatt det kunstneriske ansvaret. I 2022 var det Dénes Várjon som hadde det kunstneriske ansvaret. Festivalen konsentrerer seg nå om kammermusikken, men har likevel et stort innslag av solo piano. 

Jean-Efflam Bavouzet

To av pianoutgavens franske kunstneriske ledere: Jean-Eflamm Bavouzet (2014, 2016) og Bertrand Chamayou (2018) 

Bertrand Chamayou

OPPLEV LOFOTEN MED KLASSISK MUSIKK

Til forskjell fra mange andre internasjonale musikkfestivaler, har ikke Lofoten store konserthus hvor alt kan foregå. I tillegg til Lofoten Kulturhus (Svolvær) og Meieriet Kultursenter (Leknes) brukes derfor flere av Lofotens mange kirker. I tillegg har flere konserter blitt arrangert utendørs, deriblant en større konsert i Trollfjorden 2015.

I tillegg til den klassiske musikken, er også festivalen en mulighet til å oppleve Lofoten. Stadig flere kommenterer at reisen mellom konsertene i seg selv er en viktig del av festivalen. Dette har også gjort at flere kommer reisende langveisfra til festivalen. Stadig flere utenlandske reiseaktører arrangerer musikkreiser til Lofoten for å kombinere førsteklasses konserter med de fantastiske omgivelsene.

Flere internasjonale aviser og magasiner har fattet interesse for kombinasjonen. New York Times, Financial Times og El Pais har alle skrevet om festivalen.

Les mer om Lofoten som reisemål ved å besøke Destination Lofoten og VisitNorway.

Publikum anbefales å ha egen transport under festivalen da konsertene arrangeres med store avstander.

Det er i dag flere reiseleverandører som jevnlig tilbyr pakkereiser til festivalen.

 

Les mer om dette under menyvalget "reis til oss".

Illustrasjonsfoto

Fra Vestvågøy, vestover mot Flakstad. Bildet viser den kjente Hauklandsstranda. Foto: Bård Løken.

bottom of page