top of page
Illustrasjonsbilde

KONSERTFLYGLER I LOFOTEN

Lofoten er kanskje først og fremst kjent for sin vakre natur og skreien som kommer for å gyte hvert år. Mindre kjent er Lofotens unike samling med konsertflygler av typen Steinway & Sons. Lokalbefolkningen har i dag tilgang til hele 10 konsertflygler som holdes i topp stand og brukes hele året. Flere har etter hvert lagt merke til dette – et fenomen som omtales som helt unikt. En tekniker fra Steinwayfabrikken i Tyskland uttalte at Lofoten antakelig har den høyeste tettheten (basert på Lofotens antall innbyggere) av Steinway & Sons i hele verden! Men slik har det ikke alltid vært.

 

Les historien bak Steinway & Sons her >>>

KONSERTFLYGLER PÅ LÅN


Ved etableringen av Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest i 2004, fantes det ikke et eneste Steinway & Sons tilgjengelig i Lofoten. Daglig leder Knut Kirkesæther måtte da låne to instrumenter fra Musikk i Troms. Disse fraktet han – sammen med sitt eget flygel av typen Blüthner fra 1896 – i en lastebil. Før veien til Lofoten ble fergefri, tok turen 16 timer – én vei.

For å i det hele tatt kunne gjennomføre festivalene, gjentok Kirkesæther ferden i hele fire år. Dette var både tidkrevende, dyrt og langt fra risikofritt. Det skulle senere vise seg at han ikke hadde gyldig førerkort for lastebil. Ei heller fantes det forsikringsselskap som ville forsikre den dyrebare lasten.

Knut Kirkesæther kaller utviklingen siden den gang spøkefullt for «svart magi». – Det er nesten ufattelig at dette har skjedd. Kvaliteten på hvert instrument er så jevn og høy at pianistene som bruker dem har ulike favoritter. Det sier noe om hva vi har fått til, sier han.

LOKALT ENGASJEMENT


Det hører med til historien at det ikke er brukt en eneste offentlig kulturkrone til finansieringen av de totalt 10 konsertflyglene. Organisert som en stiftelse, eier festivalen selv to av instrumentene. Stiftelsen har også på ulike vis bidratt til innkjøpene av de øvrige instrumentene, dels økonomisk, men alltid som konsulent.

1. Buksnes Kirke: Steinway & Sons model C,2007

3. Reine Kirke: Steinway & Sons model B, 2009

5. Lofotkatadralen: Steinway & Sons model B, 2010

7. Lofoten Folkehøgskole: Steinway & Sons model B

9. Henningsvær Kirke: Steinway & Sons model D, 2017

11, Svolvær Kirke: Steinway & Sons model D, 2019

2. Borge Kirke: Steinway & Sons model D, 2009

6. Stamsund Kirke: Steinway & Sons model D, 2012

8 Meieriet Kultursenter: Steinway & Sons model D, 2017

10. Bytte i Buksnes Kirke: Steinway & Sons model D, 2018

12. Andre flygler i Lofoten

bottom of page